АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО"
вул. Реміснича, 55-б, м.Чернігів, 14000
організаційний відділ
(0462) 67-83-32
e-mail - office.otke@ukr.net
виробничо-диспетчерська служба
(0462) 622-973, 622-963
Телефони для споживачів
(0462) 675-056, 675-147, 676-899
Міський колцентр
0 800 50 93 50

Погодні умови кінця січня-початку лютого, з постійним коливанням температури між плюсовими і мінусовими значеннями, спонукають містян шукати способи зекономити на оплаті тепла. Втім, переважна більшість багатоповерхівок Чернігова оснащена нерегульованими системами теплопостачання, тобто зміна теплового режиму в помешканнях можлива лише за умови зміни температури теплоносія. Через бажання мати в платіжках менші суми, споживачі тепла намагаються, власноруч за допомогою запірної арматури (засувки) скоригувати кількість тепла, що потрапляє в будинок.

«Запірна арматура, розташована перед вузлом комерційного обліку, призначена лише для перекриття потоку теплової енергії в будинок. В разі проведення ремонтних робіт або в виникненні аварійних ситуацій. Конструкція запірної арматури не передбачає її використання у напів закритому стані. Есплуатація арматури в такому режимі призведе до її руйнування і як наслідок до неможливого перекриття постачання теплоносія у разі ремонтних робіт або виникнення аварій», — підкреслює провідний інженер служби з режимів та пусконалагоджувальних випробувань АТ «ОТКЕ» Юрій Кравченко.

Теплопостачальники наголошують, що Правила технічної експлуатації теплових установок та мереж недаремно забороняють несанкціоновані втручання в роботу системи опалення, адже їх відчують як жителі даного багатоквартирного будинку, так і мешканці прилеглих. Температура у помешканні може значно відрізнятися від звичної їм — у одних споживачів може бути надміру тепло, в той час як інші скаржитимуться на холод.

«Регулювання самостійне – не передбачено. Воно фактично заборонено Взагалі передбачено, що за статтею 103.3 Кодексу про адміністративне правопорушення, за розбалансування та втручання в мережі теплозабезпечення передбачена адміністративна відповідальність. Відповідальність передбачає за собою притягнення до адмінвідповідальності і накладання штрафу», — зазначив заступник директора КП «Теплокомуненерго» ЧМР з договірної роботи та правових питань Павло Руденок.

Йдеться про майже 2500 гривень для громадян та понад 4000 для посадових осіб. Окрім цього, абонент також має сплатити і витрати для нормалізації теплового забезпечення будинку.

В такому випадку різниця на затрачений об’єм води та температуру роботи, які потрібні були призвести для нормалізації, відновлення та постачання нормальної температури, будуть покладені також на тих споживачів, які безпосередньо втрутилися.», — додає Павло Руденок.

Тож тепловики закликають споживачів не втручатися в систему теплопостачання. І підкреслюють — запірна арматура призначена для перекриття потоку теплової енергії в будинок лише в разі проведення ремонтних робіт або виникнення аварійних ситуацій. Проте, способи раціонально використовувати тепло — є — система автоматичного регулювання або індивідуальний тепловий пункт. За словами голови одного з чернігівських ОСББ, обладнання і програмована автоматика буде подавати лише необхідну кількість теплоносія в будинок, відповідно до зовнішньої температури. Що допоможе мешканцям будинку зекономити до 30% на оплаті тепла .

Індивідуальний теплопункт має зовнішній датчик тепла. В управлінні теплопунктам закладено графік теплового постачання на будинок, який відповідає тепломережам і він регулює щогодино та щохвилино корегує тепло. Скажімо так, на будинок вийшло сонце, воно не так гріє, але воно все ж таки дає можливість і не виморозити будинок, тому цьому будинку не потрібно стільки тепла, ніж сусідньому, який стоїть за хмарами, — розповідає голова правління ОСББ «ВЛАСНИК-24» Юліан Комков.

Індивідуальний теплопункт цього ОСББ має також 2 насоси, які працюють цілодобово весь опалювальний сезон, що дає можливість рівномірно прогрівати будинок .

«Якщо в нас, наприклад, будинок перегрітий, засувка закриває повністю теплопостачання, насоси циркулюють всередині контура будинку. Тобто, ні на одну хвилину не зупиняється циркуляція теплоносія в будинку. Як тільки він падає, датчики всередині регулюють подачу циркуляції тепла. Як тільки він знижується від заданого, теплопункт додає небагато теплоносія», — додає Юліан Комков.

Питання економії на опаленні потребує комплексного підходу — за бажанням мешканці багатоквартирних будинків можуть встановити індивідуальний тепловий пункт. При цьому, варто звернути увагу на стан утеплення стін, підвалів, горищ, а також вікон та дверей, аби тепло утримувалось всередині будинку.

Піднятися наверх