АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО"
вул. Реміснича, 55-б, м.Чернігів, 14000
організаційний відділ
(0462) 67-83-32
e-mail - office.otke@ukr.net
виробничо-диспетчерська служба
(0462) 622-973, 622-963
Телефони для споживачів
(0462) 675-056, 675-147, 676-899
Міський колцентр
0 800 50 93 50

Шановні споживачі!

АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» нагадує споживачам про необхідність укладання одного з 4-х типових договорів на тепло та гарячу воду.

1 травня 2019 року в повному обсязі введено в дію Закон України від 9.11.2017 року «Про житлово-комунальні послуги». Відповідно до нього здійснюватиметься перехід на нові договірні відносини між виконавцями комунальних послуг і споживачами. Крім того, Кабмін України затвердив постанову №830 «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії», та постанову № 1182 « Про затвердження правил надання послуг з постачання гарячої води»» .

Договір потрібно було укласти до 01.05.2020 р. Але в зв’язку із заходами щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України термін було подовжено.


Моделі організації договірних відносин
Типовий договір з індивідуальним споживачем про надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води (із здійсненням обслуговування і поточного ремонту внутрішньобудинкової системи теплопостачання)
укладається з кожним співвласником
Типовий договір з індивідуальним споживачем про надання послуги з постачання теплової енергії та гарячої води (без обслуговування внутрішньобудинкових систем)
укладається з кожним співвласником
Типовий договір з колективним споживачем про надання послуги з постачання теплової енергії та гарячої води
укладається з ОСББ або іншою уповноваженою співвласниками особою
Типовий колективний договір про надання послуги з постачання теплової енергії та гарячої води
укладається від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою

Закон передбачає 4 моделі договірних відносин між споживачами та надавачами комунальних послуг:

  • Індивідуальний договір квартири, тобто кожен споживач укладає прямі договори з постачальниками послуг (відповідність кількісних та якісних характеристик послуг забезпечується на вході в будинок і на вході у квартиру);
  • Індивідуальний договір будинку, при якому мешканці будинку вибирають уповноважену особу для взаємодії з постачальниками послуг (відповідність кількісних та якісних характеристик послуг забезпечується лише на вході у будинок);
  • Колективний договір, при якому мешканці будинку обирають управителя або керуючу компанію, і вже вони за дорученням співвласників укладають договори з виконавцями комунальних послуг;
  • ОСББ укладає угоду від імені всіх мешканців будинку.

Для укладення договору необхідно:

По-перше, скликати збори співвласників багатоквартирного будинку (згідно ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»). Ініціювати збори можуть мінімум 3 співвласника (троє сусідів зібралися і оголосили про їх проведення). Якщо двічі мешканці будинку не збираються, то протокол про обрання моделі договору можна скласти методом опитування, обійшовши квартири.

По-друге, мешканці мають обрати модель договору про теплопостачання. Рішення про договірні відносини вважається ухваленим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50% загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

По-третє, на зборах треба обрати уповноважену особу (за умови обрання колективного договору). Ця особа стає своєрідним посередником між підприємством (надавачем послуг) і мешканцями. Далі потрібно оформити протокол зборів співвласників (загальна форма документа затверджена наказом Мінрегіону №203 від 25.08.2015 року). Далі з ним треба звернутися до виконавця послуг для укладання угоди (угод – якщо обрали індивідуальну модель відносин). Тут треба акцентувати: навіть якщо обирається індивідуальний типовий договір, треба скликати збори, про які згадано вище, і за це має проголосувати більшість.

Постановою НКРЕКП №630 від 17.03.2020 року « про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14 січня 2020 року № 86» та постановою НКРЕКП № 1088 від 10.06.2020 року відповідно встановлено тарифи на послугу з постачання теплової енергії ( в т.ч. її виробництво, транспортування та постачання ) для потреб населення та на послугу з постачання гарячої води для потреб населення. Дані тарифи будуть застосовуватись за умови, якщо споживачі визначаться з однією із моделей договірних відносин у відповідності до вимог Закону України від 9.11.2017 року «Про житлово-комунальні послуги», після чого можна буде укласти з АТ «ОТКЕ» один з видів договорів про надання послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Для цього необхідно письмово повідомити АТ «ОТКЕ» про обрану модель, надавши копію Протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку. Порядок оформлення Протоколу рішення співвласників встановлений Законом України від 14.05.2015 року № 417-VIII « Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках»

Дане оголошення має виключно роз’яснювальний характер. Працівники підприємств-надавачів послуг не мають права організовувати збори замість споживачів. Споживачі мають робити це самі. В разі, якщо до спливу терміну, відведеного на укладення договорів, співвласники багатоповерхівок не визначаться із типовими договорами, з ними автоматично укладуть індивідуальні договори (без обслуговування внутрішньобудинкових мереж)

Піднятися наверх