АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО"
вул. Реміснича, 55-б, м.Чернігів, 14000
організаційний відділ
(0462) 67-83-32
e-mail - office.otke@ukr.net
виробничо-диспетчерська служба
(0462) 622-973, 622-963
Телефони для споживачів
(0462) 675-056, 675-147, 676-899
Міський колцентр
0 800 50 93 50

Підготовка до чергового осінньо-зимового періоду 2023/2024 рр. включає в себе комплекс заходів та регламентних робіт, які необхідно здійснити, як на об’єктах генерації тепла, так і в усіх будівлях, що взимку його споживатимуть.

Одним з таких заходів — є підготовка внутрішньобудинкових систем постачання теплової енергії та гарячої води, адже їх стан значною мірою впливає на якість послуг, які взимку отримують чернігівці. Щоб сконцентрувати зусилля управителів та власників будівель на найбільш критичних точках внутрішніх систем, теплопостачальним підприємством «Облтеплокомуненерго» було ініційовано проведення спільних обстежень всіх будівель, які розташовані в зоні обслуговування.

Тетяна Вакуленко — інженер-інспектор департаменту «Теплозбут» АТ «ОТКЕ»: « По завершенні опалювального сезону, всім установам – юридичним та бюджетним, були розіслані листи,щодо необхідності проведення перевірки стану внутрішньобудинкових систем гарячого водопостачання та теплової енергії».

Складається така комісія з представника департаменту «Теплозбут» «Облтеплокомунерего», майстра дільниці з ремонту та експлуатації теплових мереж і представників ЖЕКу чи ОСББ, якщо мова йде про житлові будинки. Коли обстеження відбувається у будівлях бюджетних організацій чи інших юридичних осіб, до складу комісії обов’язково включається відповідальна за теплове господарство установи чи організації особа або власник будівлі.

Іван Марфич — начальник дільниці служби ремонту та експлуатації теплових мереж АТ «ОТКЕ»: «Наразі ми спільно з 10-м ЖЕКом проводимо обстеження внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання. На наявність теплової ізоляції, якісного ремонту засувок, вентилів тощо для якісного відпуску тепла на опалювальний період 23-24 років».

Також в ході обстеження будинкових мереж здійснюється перевірка приладів обліку теплової енергії і наявність порушень теплокористувальних установок. За результатами обстеження складається перелік заходів з усунення виявлених недоліків для кожної конкретної будівлі. Від початку травня вже проведено перевірку понад 70% споруд бюджетних установ, майже 26% приміщень юридичних осіб та 17,5% житлових будинків. По кожному об’єкту відповідальним особам підприємств були направлені приписи, які стануть своєрідним чек-листом в ході видачі актів готовності до нового опалювального сезону.

Михайло Літошко — начальник КП «ЖЕК-10»: «Спільно з «Облтеплокомуненерго» ми будемо знати які у нас є нюанси. Тому ми спільно зараз обговорюємо ці приписи, які вказують на наші недоліки. Ми будемо розуміти, щоб більш якісно подати послугу нам потрібно зробити це, і це і це».

Окрім того, виходячи з досвіду минулого опалювального сезону, коли внаслідок відключення електроенергії і перезапуску котельних у внутрішньобудинкових мережах регулярно утворювалися повітряні пробки, комунальне підприємство спільно з теплопостачальниками продовжать встановлення спеціальних клапанів які автоматично скидатимуть повітря з внутрішньої мережі.

Чернігів має одну з найстарших систем теплопостачання в Україні, яка потребує уваги і ретельного догляду, а враховуючи досвід двох попередніх сезонів – з бойовими діями на початку 2022 року та з перебоями електропостачання на його прикінці — жодні підготовчі заходи не будуть надмірними.

Піднятися наверх