АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО"
вул. Реміснича, 55-б, м.Чернігів, 14000
організаційний відділ
(0462) 67-83-32
e-mail - office.otke@ukr.net
виробничо-диспетчерська служба
(0462) 622-973, 622-963
Телефони для споживачів
(0462) 675-056, 675-147, 676-899
Міський колцентр
0 800 50 93 50

Шановні споживачі!

Акціонерне товариство «Облтеплокомуненерго» нагадує споживачам про необхідність укладання одного з 4-х типових договорів на тепло.


Моделі організації договірних відносин
Типовий договір з індивідуальним споживачем про надання послуг з постачання теплової енергії (із здійсненням обслуговування і поточного ремонту внутрішньобудинкової системи теплопостачання)
укладається з кожним співвласником
Типовий договір з індивідуальним споживачем про надання послуги з постачання теплової енергії (без обслуговування внутрішньобудинкових систем)
укладається з кожним співвласником у випадку неприйняття ними рішення про вибір моделі
Типовий договір з колективним споживачем про надання послуги з постачання теплової енергії
укладається з ОСББ або іншою уповноваженою співвласниками особою
Типовий колективний договір про надання послуги з постачання теплової енергії
укладається від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою

1 травня 2019 року в повному обсязі введено в дію Закон України від 9.11.2017 року «Про житлово-комунальні послуги». Відповідно до нього здійснюватиметься перехід на нові договірні відносини між виконавцями комунальних послуг і споживачами. Крім того, Кабмін України затвердив постанову №830 «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії», яка набрала чинності 4.09.2019 року. Договір потрібно було укласти до 01.05.2020 р. Але в зв’язку із заходами щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України термін було подовжено.

Закон передбачає 4 моделі договірних відносин між споживачами та надавачами комунальних послуг:

  • Індивідуальний договір квартири, тобто кожен споживач укладає прямі договори з постачальниками послуг (облік послуг здійснюється на вході в будинок і на вході у квартиру);
  • Індивідуальний договір будинку, при якому мешканці будинку вибирають уповноважену особу для взаємодії з постачальниками послуг (облік наданих послуг здійснюється лише на вході у будинок);
  • Колективний договір, при якому мешканці будинку обирають управителя або керуючу компанію, і вже вони за дорученням співвласників укладають договори з виконавцями комунальних послуг; ОСББ укладає угоду від імені всіх мешканців будинку.

Для укладення договору необхідно:

По-перше , скликати збори співвласників багатоквартирного будинку (згідно ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»). Ініціювати збори можуть мінімум 3 співвласника (троє сусідів зібралися і оголосили про їх проведення). Якщо двічі мешканці будинку не збираються, то протокол про обрання моделі договору можна скласти методом опитування, обійшовши квартири.
  По-друге, мешканці мають обрати модель договору про теплопостачання. Рішення про договірні відносини вважається ухваленим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50% загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.
    По-третє, на зборах треба обрати уповноважену особу (за умови обрання колективного договору). Ця особа стає своєрідним посередником між підприємством (надавачем послуг) і мешканцями. Далі потрібно оформити протокол зборів співвласників (загальна форма документа затверджена наказом Мінрегіону №203 від 25.08.2015 року). Далі з ним треба звернутися до виконавця послуг для укладання угоди (угод – якщо обрали індивідуальну модель відносин). Тут треба акцентувати: навіть якщо обирається індивідуальний типовий договір, треба скликати збори, про які згадано вище, і за це має проголосувати більшість.

Проте це лише роз’яснювальна робота. Працівники підприємств-надавачів послуг не мають права організовувати збори замість споживачів. Споживачі мають робити це самі. В разі, якщо до спливу терміну, відведеного на укладення договорів, співвласники багатоповерхівок не визначаться із типовими договорами, з ними автоматично укладуть індивідуальні договори (без обслуговування внутрішньобудинкових мереж)

Піднятися наверх