АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО"
вул. Реміснича, 55-б, м.Чернігів, 14000
організаційний відділ
(0462) 67-83-32
e-mail - office.otke@ukr.net
виробничо-диспетчерська служба
(0462) 622-973, 622-963
Телефони для споживачів
(0462) 675-056, 675-147, 676-899
Міський колцентр
0 800 50 93 50

Той, хто хоче менше платити, завжди вникає в причину великих витрат і знаходить спосіб меншого споживання енергії. Немає універсального рішення для кожного власника будинку чи квартири. Залежить все від конкретних характеристик будівлі, від змонтованої системи опалення, від поведінки і вподобань господарів.

Першим кроком до економії стає «новий» погляд на своє помешкання. Треба оглянути і оцінити стан будинку або квартири, а саме, якої товщини і з якого матеріалу маємо стіни, який стан фундаменту і його гідроізоляції. Підлога і перекриття поверху теж повинні отримати у нас свою оцінку. Двері і вікна повинні бути обстеженими на стан скла, щілин, потріскання, щільності. Треба знати чи був витриманий правильний спосіб монтування дверей та вікон, щоб не було містків холоду. Вентиляційні канали, решітки та димоходи повинні піддаватися частому обстеженню, адже від цього залежить здоров’я та безпека мешканців. Ну і система обігрівання має пройти тестування: перевірка регулювання, чистота фільтрів, стан теплоносія, ефективність поверхонь нагрівання, сервісне обслуговування. Внесення певних поправок в існуючу систему теплопостачання та усунення деяких конструктивних неполадок в будинку вже дасть віддачу через економію в опалювальному сезоні.

Другим кроком є певне переналаштування наших звичок і приведення будинку до певного комфорту по температурі. Так, варто оцінити можливість встановити денну температуру в кімнатах 18-21°С, а в спальні 16-18°С. Варто навчитися «ловити» тепло. Це вдається тому, хто змінить деякі способи поведінки, напр., при провітрюванні та охолодженні. Якщо Ви взимку відкриваєте вікно для отримання прохолоди, то маєте підстави отримати місце економії: не відкриванням вікна треба це робити, а зменшенням регулятора на радіаторі під цим вікном.

Якщо й провітрювати вікном, то спочатку треба закрити регулятор радіатора під вікном, відкрити на коротенький час вікно навстіж. Якщо радіатор буде відкритим, то він різко збільшить роботу котла. Інший спосіб зменшення температури з реальною економією полягає у наступному. Прикручуємо кран на радіаторі і виходимо на прогулянку. Йдемо і міркуємо про те, що зниження температури в будинку на 1 градус економить 6 процентів енергії.

Крок третій – шукаємо і застосовуємо давні прості способи економії. Не було колись довгих штор, котрі закривають тепер стіну від стелі до підлоги і є внутрішньою окрасою стіни з вікном. Звертаймо увагу, що така штора повністю закриває радіатор, і подумаймо про те, а як же тому радіатору віддати нам тепло. Кращим рішення закривати вікно є зовнішні жалюзі і ролети. Ще й за радіатор треба наклеїти алюмінієвий екран з термоізоляцією від стіни – це ще трошки зменшить витрати нашого гаманця.

Четвертим кроком є те, що робимо з будинку «лабораторію» — міряємо вологість і керуємо її видаленням. Оптимальним показником для комфорту є 40-60% вологості. Занизька температура з високою вологістю при відсутній вентиляції приводить до сирості і грибка. А сухість при відсутній ефективній вентиляції в кухні, де є плита або котел, може привести до загазованості або отруєння чадним газом.

П’ятий крок передбачає ведення щоденника витрат на обігрівання, створення попереднього списку потрібних змін, визначення вартостей матеріалів та послуг, аналіз можливостей вкладення грошей в своє помешкання для того, щоб крок за кроком зменшувати споживання і не збільшувати витрати. Варто користуватися формулою:

СТАБІЛЬНА вартість = ЗБІЛЬШЕНА ціна енергії х ЗМЕНШЕНЕ споживання.

Джерело

Піднятися наверх