АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО"
вул. Реміснича, 55-б, м.Чернігів, 14000
організаційний відділ
(0462) 67-83-32
e-mail - office.otke@ukr.net
виробничо-диспетчерська служба
(0462) 622-973, 622-963
Телефони для споживачів
(0462) 675-056, 675-147, 676-899
Міський колцентр
0 800 50 93 50

В червні 2018 року більшость громадян отримувачів субсидії отримали рахунки за комунальні послуги за травень 2018 року, в яких в графі «Повернення  невикористаної субсидії» зазначалась повернута до бюджету сума за опалення та постачання гарячої води, а у споживача утворився борг, хоча на 1 травня була переплата.

Відповідно до п. 2 Постанови Кабінету міністрів України від 23.08.2016 № 534 «Деякі питання надання субсидій для відшкодування витрат на оплату послуг з централізованого опалення (теплопостачання), постачання холодної та гарячої води і водовідведення та послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення» (надалі — Постанова), після закінчення опалювального періоду організаціями – надавачами комунальних послуг проводиться розрахунок невикористаних сум субсидії станом на 1 травня  за особовим рахунком громадянина, якому призначено субсидію на опалювальний сезон, що закінчився.

З 01 жовтня 2014 року субсидії призначаються з урахуванням єдиних для всієї України соціальних норм житла та нормативів споживання житлово-комунальних послуг, які були визначені постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».

Субсидія надається на оплату житла та опалення на фактичну площу, але не більше соціальної норми житла.

Постановою передбачено, що виділені кошти на оплату комунальних платежів не можуть залишатись на рахунках, якщо послугу  фактично не надано, або споживач не користується наданою послугою.Тобто, якщо квартиронаймач не користується централізованим гарячим водопостачанням, а субсидія на цю послугу надається, то весь розмір наданої субсидії за таку послугу повертається до бюджету.

У результаті розрахунку надавачами комунальних послуг невикористаних субсидій, який відбувся минулого місяця, квитанції за комунальні послуги, що надає АТ «ОТКЕ» із заборгованістю можливі лише у трьох випадках:

  • заборгованість у квитанції могла з’явитися, як нарахування за травень за комунальні послуги.

 

  • споживачі, які споживають комунальних послуг більше соціальних нормативів, на які надається субсидія повинні доплатити за фактично спожиту послугу.

 

  • якщо у субсидіанта до початку опалювального сезону (2017-2018рр.) була накопичена заборгованість і не сплачена протягом опалювального сезону. Така заборгованість субсидією не покривається і повинна сплачуватися субсидіантом самостійно. У разі неможливості сплатити такої суми одразу, необхідно звернутися до підприємства – надавача послуги для укладання договору реструктуризації боргу, оскільки, в іншому випадку, через наявність боргів субсидія на наступний період може бути припинена.

 

Крім того, може мати місце і така ситуація.

АТ «ОТКЕ» до жовтня 2017 року проводило нарахування за послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води по особовому рахунку споживача, враховувало оплати та відображало суму  отриманої  субсидії, яка призначена споживачеві  та відображала все це в одному платіжному документі.

З жовтня 2017 року АТ «ОТКЕ» почало в платіжних документах відображати окремо нарахування за послугу з централізованого опалення та окремо нарахування за послугу з централізованого постачання гарячої води з врахуванням окремо оплати та відображенням окремо суми  отриманої  субсидії, яка призначена споживачеві на кожну з вказаних послуг.  Всі залишки, які обраховувалися на особовому рахунку станом на 01.10.2017 року внесено як залишок (борг або переплата) за послугу з централізованого опалення, послуга з централізованого постачання гарячої води відображалась без залишків.

При проведенні розрахунку невикористаної субсидії по послузі з централізованого опалення взято період з жовтня 2017 р. по квітень 2018 р. Період розрахунку невикористаної субсидії по послузі з централізованого постачання гарячої води взято з травня 2017 р. по квітень 2018 р. Повернута невикористана субсидія відображається у рахунках тієї послуги, на якій вона утворилась.

Слід звернути увагу, що залишок станом на 01.10.2017 у багатьох споживачів містив в собі невикористану субсидію по послузі з централізованого постачання гарячої води, що призвело до відображення у рахунках заборгованості по послузі з постачання гарячої води та переплати по послузі з централізованого опалення.

Громадяни отримувачі субсидії, будинки яких не обладнано комерційними приладами обліку,отрималирахунки за комунальні послуги за квітень — травень 2018 року, в яких в графі «Субсидія» зазначалась сума за опалення з мінусом, а у споживача утворився борг, хоча на 1 травня була переплата.

Під час призначення субсидії розраховується сума обов’язкового платежу субсидії, яку споживач повинен сплачувати кожного місяця. Обов’язкова частка плати розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім’ї. Якщо ж особа не сплачувала цей платіж, то після перерахунку субсидії з з урахуванням коефіцієнта, що враховує відхилення фактичних показників (п40.42 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення») і утворюються борги.

Повідомлення про призначення субсидії, в якому зазначаються суми субсидій, норми на які розрахована субсидія та суми обов’язкового платежу можна отримати в Управлінні праці та соціального захисту населення.

Основною вимогою для отримувача субсидії є сплата комунальних послуг з урахуванням призначеної допомоги. Тобто у період отримання субсидії заборгованості не може виникати взагалі. Тому очевидно, що це заборгованість, яку домогосподарство накопичило до моменту оформлення субсидії або не сплачувало поточні платежі в повному обсязі з урахуванням призначеної субсидії .

 

Якщо переплата по особовому рахунку утворилася за рахунок коштів, які сплачувались отримувачем субсидії самостійно, то ці кошти залишаються на особовому рахунку, і ні в якому випадку не списуються з рахунку.

Якщо отримувач субсидії своєчасно і в повному обсязі сплачував суми обов’язкового платежу згідно розрахунками фахівців відділу субсидії, заборгованості не повинно виникнути.

Піднятися наверх