АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО"
вул. Реміснича, 55-б, м.Чернігів, 14000
організаційний відділ
(0462) 67-83-32
e-mail - office.otke@ukr.net
виробничо-диспетчерська служба
(0462) 622-973, 622-963
Телефони для споживачів
(0462) 675-056, 675-147, 676-899
Міський колцентр
0 800 50 93 50

Чи варто оплачувати комунальні платежі банківською картою?

Иван Красильников

Иван Красильников

Иван Красильников написал(а) 13 статей в своем блоге.

Кожна українська сім’я стикається з щомісячною необхідністю сплачувати отримані комунальні послуги. До недавнього часу, це можна було зробити у відділенні практично будь-якого банку. Проте, зараз більшість банків або зовсім відмовилися від прийому такого роду платежів, або беруть з клієнтів дуже велику комісію за зарахування грошей на рахунки комунальних служб. В обласних і районних центрах, де бажаючих оплатити квартплату та інше через банк завжди було більше, будь-якому комунальному платежу може супроводжувати комісія в розмірі від 5 до 10 грн. При середній кількості таких платежів від 7 до 12 на місяць (залежно від «апетитів» кожної конкретної сім’ї) виходить досить суттєва сума. А тільки сама комісія, не включаючи суму основного платежу.

Причина дорожнечі комісії

Почавши досліджувати це питання більш детально, з’ясовуємо, що сучасним банкірам не вигідно займатися проведенням цих платежів через касу банку. Справа в тому, що банківський прибуток від підприємства-одержувача платежу становить не більше 3% від суми, яку касир переводить на його рахунок. А для прийому платежів потрібно організувати робоче місце касира, тобто закупити обладнання, організувати безпеку, виплачувати зарплату і т.і. Куди вигідніше приймати платежі за виданими банком кредитами, де відсоткова ставка може доходити до 50-80% річних. Один платіж і на зарплату касира вже набереться. З іншого боку, банк не може відмовити незручному для нього клієнту в односторонньому порядку і змушений створити умови, при яких клієнт піде від нього сам.

Вихід один — використовувати для оплати цих послуг свою дебетову або кредитну карту. Як це краще зробити розберемося в цій публікації.

Оплата банківською картою

На даний момент існує два способи що або оплатити за допомогою банківської карти. Перший — це скористатися банкоматом або терміналом самообслуговування, а другий — зареєструватися в системі клієнт-банк (наприклад, такий як Приват24) або на сайті з прийому платежів через інтернет (наприклад, «Портмоне»). Кожен з цих способів має свої незаперечні переваги і недоліки, розглянемо все по порядку.

Недоліки оплати банківською картою

Почнемо з недоліків, щоб не затьмарювати закінчення статті. Найголовнішим з них є те, що при здійсненні таких платежів практично відсутня правильно оформлена квитанція, про те, що банк гроші прийняв і зобов’язується їх перерахувати. І якщо на сайтах, які приймають платежі і в системі клієнт-банк все ж існує форма електронної квитанції про оплату, на якій видніється відбиток штампа банку, типу «оплачено», то в банкоматі або терміналі ви отримаєте тільки квитанцію, в якій буде вказано, що «трансакція пройшла успішно» або «гроші списані». Якщо (не дай бог) відбудеться збій в банківській системі і ваш платіж «загубиться» серед мільйонів подібних, наявність такої квитанції, навряд чи стане переконливим доказом у суді (якщо до нього дійде). На щастя це трапляється досить рідко і найчастіше банки йдуть на зустріч своїм клієнтам, щоб не зіпсувати свою репутацію.

Ще одним недоліком при здійсненні платежів, за допомогою внесення готівки в термінал самообслуговування, є те, що такий апарат дрібниці не приймає і свій платіж вам доведеться округлити мінімум до 10 грн., Що не завжди прийнятно.

Переваги оплати банківською картою

Далі йдуть одні плюси, до яких зокрема можна віднести:

Безперечна зручність. За допомогою таких сайтів або програм можна оплатити будь-яку послугу з того місця, де у вас є комп’ютер або телефон з доступом до інтернету.

Велика економія. Комісія при проведенні таких платежів максимум може досягати 1% від суми, а в більшості випадків взагалі не стягується.

Дивовижна швидкість. Якщо при оплаті через касу платіж деякий час (від 2 до 24 годин) може знаходиться в дорозі, то тут все відбувається моментально.

Дані платіжні системи працюють без перерв і вихідних, сім днів на тиждень. Тому не потрібно підлаштовуватися під графік роботи фінансової установи.

Деякі фінансові установи пропонують автоматизувати платежі з вашої картки на певну дату. Тобто, скажімо, 5 або 8 числа кожного місяця з вашої картки списується певна сума, в погашення заборгованості за комунальні послуги, про що власнику картки повідомляють за допомогою sms. За цю послугу, зазвичай, банк встановлює плату, хоча і незначну (у межах 5 грн).

Резюме

Картина була б не повною, якби ми не згадали двох мастодонтів української банківської системи — це «Укрпошта» і «Ощадбанк», де теж можна оплатити більшість з необхідних платежів з мінімальною комісією. Але, прийшовши в ці установи, ви зіштовхнетеся в нескінченною низкою з пенсіонерів, яким інтернет поки не по зубах.

Хоча завжди вибір, в кінцевому рахунку, за вами.

Джерело

Піднятися наверх